Bielorusia intercepteaz─â zborul Ryanair ╚Öi ├«l re╚Ťine pe jurnalist, provoc├ónd scandal interna╚Ťional

Carlie Porterfield

Forbes Staff

Acoper știrile de ultimă oră.

LINIA DE SUS

Liderii europeni ╚Öi-au exprimat indignarea duminic─â dup─â ce un zbor comercial Ryanair din Atena, Grecia, c─âtre Vilnius, Lituania, a fost interceptat de un avion de lupt─â militar din Belarus din cauza unei presupuse amenin╚Ť─âri cu bomba ╚Öi a fost for╚Ťat s─â aterizeze la Minsk, unde autorit─â╚Ťile au confiscat la bord un jurnalist belarus.

PRES─é ASOCIAT─é

FAPTE CHEIE

├Än timp ce dovezile unui dispozitiv exploziv nu s-au materializat niciodat─â, jurnalistul ╚Öi disidentul Roman Protasevich a fost imediat luat ├«n custodie de c─âtre autorit─â╚Ťile din Belarus, ├«n timp ce se afla ├«nc─â la bordul avionului ├«mp─âm├óntat.

M─âsura de a-l re╚Ťine pe Protasevici a st├órnit strig─âte din partea liderilor din toat─â Europa, care l-au acuzat pe pre╚Öedintele bielorus Alexandru Luka╚Öenko c─â aresteaz─â un membru al presei sub preten╚Ťii false.

For╚Ťarea unui zbor comercial spre redirec╚Ťionare pentru a face o arestare politic─â ar fi o mi╚Öcare f─âr─â precedent chiar ╚Öi pentru Luka╚Öenko - care este notoriu pentru ├«nchiderea mijloacelor de informare critice cu privire la administra╚Ťia sa - ├«n special un zbor ├«ntre ora╚Öe din Uniunea European─â, din care Belarusul nu este un membru.

ÔÇ×Este absolut inacceptabil s─â for╚Ťezi [un] zbor Ryanair de la Atena la Vilnius pentru a ateriza ├«n Minsk. To╚Ťi pasagerii trebuie s─â-╚Öi poat─â continua c─âl─âtoria imediat la Vilnius ╚Öi s─â le asigure siguran╚Ťa ÔÇŁ, a declarat duminic─â pre╚Öedintele Comisiei Europene, Ursula van der Leyen.

ÔÇ×Deturnarea unui avion civil este un act de terorism de stat f─âr─â precedent . Nu poate r─âm├óne nepedepsit ÔÇŁ, a declarat prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, ad─âug├ónd c─â solicit─â sanc╚Ťiuni imediate ├«mpotriva Belarusului pentru arestare.

ÔÇ×Regimul [bielorus] se afl─â ├«n spatele ac╚Ťiunii odioaseÔÇŁ, a spus pre╚Öedintele lituanian Gitanas Naus─Śda. ÔÇ×Le cer gratuit lui Roman Protasevi─Ź!ÔÇŁ

AFP PRIN GETTY IMAGES

FUNDAL CHEIE 

Protasevich este bine-cunoscut ├«n Belarus pentru cofondarea presei Nexta ├«n 2015. Potrivit presei de stat din Belarus, ordinul de ├«mp─âm├óntare a avionului care transporta Protasevich a venit direct de la Lukashenko, care a condus ╚Ťara din 1994 ╚Öi este adesea denumit ÔÇ× Ultimul dictator al Europei . ÔÇŁ Anul trecut, zeci de mii din Minsk au protestat la realegerea sa pe fondul acuza╚Ťiilor pe care le-ar fi aranjat sondajele. C├ónd multe dintre mass-media din ╚Ťar─â au fost for╚Ťate s─â ├«nchid─â pe fondul tulbur─ârilor civile, canalul Telegram al Nexta a devenit un instrument de organizare a protestelor. Protasevici a fost acuzat de terorism ╚Öi provocare de revolt─â pentru rolul s─âu ╚Öi tr─âie╚Öte ├«n exil ├«n Vilnius din 2019, al─âturi de al╚Ťi angaja╚Ťi Nexta care au p─âr─âsit Belarusulchiar ├«nainte de proteste. Ar putea fi condamnat la mai mult de un deceniu de ├«nchisoare. Luka╚Öenko este un aliat remarcabil al pre╚Öedintelui rus Vladimir Putin ╚Öi a primit sprijinul lui Putin ├«n reprimarea protestatarilor anul trecut.

Ob╚Ťine╚Ťi cele mai bune informa╚Ťii despre Forbes  ├«n c─âsu╚Ťa de e-mail cu cele mai recente informa╚Ťii de la exper╚Ťi din ├«ntreaga lume.

Carlie Porterfield

Sunt nativ din Texas, acoperind ╚Ötiri de ultim─â or─â din New York. Anterior, am fost asistent editorial la biroul Forbes London.